Jogga yogiskt – en guide för skonsam löpning

Det är kanske inte så många som vet om att jag joggar men jag har sprungit en hel del i mina dar. Började som tonåring i trekilometersspåret i Krokska dungen i Visby och fortsatte på Hollywoods gator till Smålands skogar osv.

Så här kommer nu en liten guide utifrån egna misstag och erfarenheter, för dig som joggar eller vill börja jogga på ett skonsamt sätt. För att må bra utan prestation och kanske komplettera den statiska yogan med gratis konditionsträning ute i friska luften.

FÖRBEREDELSER

Ladda med kolisar
Vissa kan säkert springa på LCHF-diet men det funkar inte för min kroppstyp. Om du ska springa på morgonen kan det göra stor skillnad att ladda kvällen innan med extra kolhydrater och lite fett som två ostmackor till kvällsmellis eller något lätt på morgonen som inte lägger sig för tungt i magen. Till exempel en knäckemacka med ägg.

Använd bra skor
Gör inte samma misstag som jag och ta gamla gympadojorna från gymnasiet. Köp ett par riktiga joggingskor som du i stort sätt endast använder till det. (Powerwalkar du mycket så använd ett par separata promenadskor. Det är stor skillnad!) löplabbet.se.

Upp-och nedvarvning
Varför är det så viktigt? Kortfattat för att undvika skador och smärta kring t.ex knän och benhinnor.
Värm upp med minst fem minuters promenad innan och efter joggingturen. Jag brukar även svinga så där snyggt med benen upp och ner för att få igång cirkulationen och värma upp höfterna.

DURING THE RUN

Mjukt underlag
Jogga inte på asfalt utan i skogen på spår, springbana eller annat mjukt underlag.

Hitta din takt
Visst kan intervallspringa men själv föredrar jag att hitta mitt tempo för dagen och stanna där. Jag har själv skadat mig under intervallträning så undviker det men har du ti Men just att hitta sin takt för dagen och inte pressa sig. Joggning är så pass fysiskt ändå! Och känner du hur kroppen säger ifrån efter den första tröskeln (10 min) då man normalt hittat sin ”andra andning”, sluta!

Musik i lurarna
Givetvis hjälper det med bra musik. Personligen får jag mest energi av ganska hård dansmusik som ”Smack my bitch up” med Progidy. Men det där är ju en smaksak. Att försöka jogga till tung Hip Hop eller ett P1 sommarprat brukar gå sämre.

Appar
Det finns en himla massa appar men själv använder jag RunKeeper som mäter hastighet, kalorier, kilometer samt visar GPS osv.

Kreativt tänkande
Springtakten anpassar sig till tankarna. Det är ingen höjdare att tänka på en jobbig relation eller en dum chef när man springer för då dras takten genast ner. Byt istället ut tankarna med kreativa tankar som ett projekt du vill genomföra så kommer takten att öka avsevärt.

OCH EFTER…

Stretcha!
Vad du än gör, glöm inte att stretcha. Höftböjaren, hamstring, framsida och insida lår (viktigt för knäna), vader (viktigt för benhinnor samt knäna) och även säte (viktigt för ländrygg). Alla studier som pekar på att stretching inte gör nån nytta är skitsnack enligt mig. Läs mer om stretching för joggare här.

Återhämta med protein
Låt det inte gå mer än en halvtimme efter springturen innan du äter något med protein och kolhydrater. Exempelvis en äggmacka. Annars är det lätt att musklerna bryts ner istället för att byggas upp.

Vila
Åtminstone en dags återhämtning från löpning innan du ger dig ut igen.  Speciellt om du springer längre sträckor. Annars är det risk att du bryter ner musklerna istället för att bygga upp och det känns inte lika bra att springa då heller.

LÄNKAR

Fantastiska yogaläraren Åsa Åhman håller föreläsningar om yoga för löpare
Yoga för löpare i Runners World

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s